SandrainCambodja.reismee.nl

6 tot en met 9 mei

Zaterdag was het dan zover! 5 weken op reis!

Eenmaal op Schiphol aangekomen werd ik verrast door mijn ouders, Jannie en Henri, Daniel en Monique en Tonnis. Nog even snel een koffie gedronken en toen door de douane, op weg naar het avontuur. De reis naar Cambodja is redelijk goed gegaan. We hadden flink wat turbulentie, maar ook dat is een leuk eens mee te maken. Van slapen is niet heel veel gekomen, aangezien er een snurkende Thai naast me zat... In het vliegtuig mocht ik twee enveloppen openmaken. Daniel en Monique, dank je wel voor de sponsering! Pa en Ma, lief berichtje! En ook bedankt voor de centjes!!

Na een reis van in totaal bijna 16,5 uur kwam ik aan op Siem Reap Airport in Cambodja. Staat stonden Mr. Ear van de vrijwilligersorganisatie en Ineke (een andere Nederlandse vrijwilligster die ook die dag was aangekomen). Vanaf het vliegveld is het ongeveer nog 1,5 tot 2 uur rijden met de taxi voordat we bij de home-stay aankwamen.

We verblijven gedurende het vrijwilligerswerk bij Mr. Ya en zijn gezin.Mr. Ya woont met zijn vrouw, twee kinderen en schoonouders. Ook zijn schoonzus is er regelmatig te vinden om te helpen met de kinderen, de was of het eten.

In de home-stay verblijven ook 4 mensen uit Australie (Nathan, Sarah, Matthew en Elizabeth). Ook zijn er twee Nederlandse vrijwilligsters, June en Ingrid. In de avond lekker gekaart en gaan slapen. Slapen is toch best lastig met allerlei nieuwe geluidjes, hagedissen die gezellig in de kamer rondlopen :)

Op maandag zijn we begonnen met de introductie week. Alles wordt gedaan op de brommer, dus wij mochten achterop de brommer naar de markt! Heerlijk! Naast de markt hebben we het Independence Statue bezocht, de rivier en de kaart van het district. Daarnaast hebben we taal en cultuur les gekregen. We hebben onder andere geleerd dat Cambodja erg corrupt is en dat meisjes worden uitgehuwelijkt. De man moet dan eerst en jaar bij de schoonfamilie werken om te kijken of hij wel een harde werker is die hun dochter goed kan verzorgen.
De Khmer taal is nog lastiger dan gedacht!! Als je wil zeggen: Ik heet Sandra, klinkt dat ongveer als: kjom tjmoh sandra :)
Na de taalles nog een zijweg van de hoofdweg in gegaan. De hoofdweg is pas 3 maanden af, daarvoor was het een rode zandweg vol met mijnen. De huizen langs de zijweg zijn duidelijk armer, maar desondanks schreeuwen alle kinderen Hello naar je.

Dinsdag zijn we in de ochtend de vrijwilligerprojecten gaan bezoeken. We zijn naar drie basisscholen en naar het weeshuis gegaan. Wat een fantastische kinderen heb je daar! De kinderen zijn daar echt fantastisch! Eerst wat verlegen en op afstand, maar als je er langer rondloopt, pakken ze je hand, brengen ze je bloemen, schreeuwen Hello, als je een foto maakt willen ze hem zien en een jongetje heeft zelfs mijn camera gepakt om foto's te maken van zijn vriendjes :) Wat een heerlijk gevoel gaf dat!
Bij het weeshuis zijn 17 kinderen, in de leeftijd van 1,5 tot 17 jaar. De kinderen komen op je afgerend en willen een knuffel. Ik kreeg meteen twee tekeningen in mijn hand gedrukt. Ik heb nu al zin om daar volgende week te starten.
In de middag opnieuw les in Khmer taal en cultuur. We kregen te horen dat er zo'n 500 meter verderop een karaoke bar is waar alleen maar prostituees zijn. Getrouwde mannen komen daar dan, sommige met HIV om de prostituees expres te besmetten. Ze betalen dan extra geld om het zonder condoom te doen.

Woensdag zijn we met de auto vertrokken naar Anlong Veng. Dit is een dorpje twee uur verderop, bij de Thaise grens, waar het huis van Ta Mok staat, een onder officier van Pol Pot, de leider van de Khmer Rouge. Ook is Pol Pot daar gecremeerd. In Anlong Veng hebben we de markt bezocht, wat professioneler is dan de markt in Sam Raong.

Ta Mok heeft twee huizen, waarvan 1 zeer mooie wandschilderingen heeft van tempels. Het andere huis staat bovenop een berg en is wat kleiner. Om op de berg te komen, moesten we over een hobbelige weg. Omdat het had geregend, lagen er overal plassen water. Deze plassen waren zo diep dat de auto eenmaal vast is komen te zitten.... Het uitzicht was de rit dubbel en dwars waard!
Ook zijn we nog naar een casino geweest, en onze gids gedurende de week, Mr. Ear, heeft nog een gokje gewaagd. Op de teruweg hebben we nog zijn moeder bezocht en ook zijn broer. Zijn broer woont in een heel groot huis en had net een nieuwe auto gekocht. Zijn moeder woont in een onstabiel klein hutje langs de weg. Dat sta je weer even met beide benen op de grond...

De rest volgt snel!!

Francis

Heeeey Sandra!! Wat een geweldig verhaal en geweldige foto's!!! Succes en blijven genieten!! Doen hun ook van jouw ;)

Groetjes en dikke kussen van Chantal en mijzelf.

xxxxx

Dinetta

Prachtig verhaal en dan ben je er nog maar nét !!

Veel plezier

xxx Dinetta

Hanneke

Leuk om te lezen! Veel plezier en geniet ervan!

Groetjes Hanneke

Lori

Klinkt goed!!

Leonie

Bijzondere ervaringen al tot nu!! Wat bizar van die karaokebar. Hopelijk slaap je inmiddels wat beter.Veel plezier en blijf lekker genieten!